Nuttige info

Poetsen

Een goede mondhygiëne is uiterst belangrijk, zeker ook tijdens je orthodontische behandeling. Tandplak die niet verwijderd wordt, beschadigt het glazuur van je tanden. Zo blijven er lelijke vlekken zichtbaar als je beugel verwijderd is.

Enkele tips:

  • Poets je tanden 2 à 3 keer per dag, met een fluorhoudende tandpasta. 
  • Elektrisch poetsen is zeker ook een goed idee.
  • Gebruik de kleine borsteltjes (die we je aan het begin van je behandeling meegeven) om tussen de blokjes en achter de draad te poetsen.
  • Borstel altijd goed tot aan de rand van je tandvlees.
  • Ook je uitneembare beugel moet gepoetst en regelmatig ontsmet worden.

En dan nog iets: je drinkt best niet te vaak frisdrank tijdens je behandeling. De combinatie van suikers en een lage zuurtegraad maakt je glazuur extra kwetsbaar.

Probleem met je beugel?

Gevoelige tanden

De eerste dagen nadat je uitneembare beugel of blokjes geplaatst werden, kunnen je tanden erg gevoelig zijn. Dat is normaal en het gaat ook weer over. Je eet best wat zachtere voeding en je mag gerust een lichte pijnstiller innemen.

Een prikkend draadje

Een draadje dat ergens prikt, in je wang of je lip, kan heel vervelend zijn. Probeer het draadeinde af te dekken met een bolletje van de was die je van ons kreeg. Je kan het draadje ook proberen af te knippen, met een nagelknipper bijvoorbeeld. Als de last blijft, neem dan zeker contact met ons op.

Een los blokje (bracket)

Is er een blokje losgekomen, maar heb je er geen last van, laat het dan gewoon zitten tot je volgende afspraak. Heb je wel last, doe er dan tijdelijk wat van de was op die je van ons kreeg en neem contact op met de praktijk. Draag je een elastiekje op het losse blokje, dan haal je dat er best af.

Probleem met de uitneembare beugel

Is je beugel stuk of doet hij pijn als je hem draagt, laat hem dan even uit en neem contact op met de praktijk. Zeker in de beginfase van je behandeling wil een beugel wel eens pijn veroorzaken omdat hij ergens op je tandvlees drukt.

Spalk los

Als de retentiedraad (het spalkje) aan de binnenzijde van je snijtanden loskomt, kan dat storend of pijnlijk zijn. Probeer er indien mogelijk niet aan te trekken en maak snel een nieuwe afspraak zodat we het spalkje kunnen herstellen. Heb je nog ergens je nachtbeugel liggen, doe die dan terug aan ’s nachts tot het spalkje hersteld is. We raden je aan om niet te lang met een los of gebroken spalkje te blijven lopen. Het zou kunnen dat je tanden vrij snel weer verplaatsen.
Wachtdienst

Voor dringende gevallen is er tijdens het weekend en op feestdagen een wachtdienst voor orthodontie.
Deze kan je bereiken op het centraal nummer 070 22 20 88.