Jouw behandeling, stap voor stap

Stap 1: je eerste afspraak

Tijdens je eerste afspraak bespreken we jouw wensen, of we daar met een beugelbehandeling iets aan kunnen doen en wanneer die behandeling best ingepland wordt. Doorgaans zijn er drie momenten waarop een behandeling kan starten:

  • Een vroegtijdige orthodontische behandeling in het wisselgebit.
    De terugbetaling van deze behandeling is leeftijdsgebonden en dient daarom te starten vóor de leeftijd van 8 jaar en 6 maanden.
  • In de tienerjaren, als de tanden grotendeels gewisseld zijn.
    De terugbetaling van deze behandeling moet aangevraagd worden vóor de leeftijd van 15 jaar.
  • Op volwassen leeftijd.
    Als volwassene heb je jammer genoeg geen recht op terugbetaling binnen de verplichte ziekteverzekering.

Pas als we samen beslissen om een behandeling op te starten, plannen we de volgende stappen in.

Stap 2: orthodontisch onderzoek en bespreking

Tijdens een grondig orthodontisch onderzoek verzamelen we alle gegevens van je gebit en je gelaat om een duidelijke diagnose te kunnen stellen.

We maken:

röntgen foto’s
klinische foto’s van je tanden en gelaat
afdrukken van je gebit om
een (gips/digitaal) model te bekomen

Met deze gegevens gaan we aan de slag om een voor jou passend behandelingsplan op te stellen. Dat plan wordt meestal tijdens een aparte afspraak besproken, zodat we genoeg tijd kunnen besteden aan al je vragen. Je krijgt dan meer uitleg over het type beugel, de duur van de behandeling, de kostprijs, de documenten voor de mutualiteit enz.

Er bestaan verschillende soorten beugels en apparaten om de stand van tanden en kaken te corrigeren:

Blokjes of vaste apparatuur

Gewone brackets /blokjes
cosmetische brackets
Forsus
Elastiekjes

Uitneembare of losse beugel

Uitneembare of losse beugel
headgear
Verbredingsapparaat
Expansieplaat
Invisalign
Botankers

Elk van die apparaten moet op regelmatige basis nagekeken en aangepast worden en vraagt natuurlijk een goed onderhoud. Bij de plaatsing van jouw apparaat krijg je over dat onderhoud alle nodige uitleg. Soms is het noodzakelijk om een orthodontische behandeling te combineren met een kaakoperatie. In dat geval verwijzen we je ook door naar een kaakchirurg. Het is belangrijk dat alle partijen vanaf het begin betrokken worden bij jouw behandeling.

Is alles duidelijk en iedereen akkoord? Dan kan je behandeling starten.


Stap 3: de actieve behandeling

De duur van je behandeling is afhankelijk van jouw problematiek, je doel, het gebruikte materiaal en zo meer. Het is op voorhand moeilijk te garanderen hoeveel maanden het in totaal zal duren. Je houdt best rekening met minstens 1,5 jaar.

Eens je apparaat geplaatst is, en afhankelijk van het type beugel, kom je tijdens deze periode om de 4 à 8 weken even terug naar de praktijk voor nazicht en om je apparaat bij te stellen. Op die manier volgen we je behandeling van nabij op en blijft de apparatuur optimaal werken. Het is belangrijk dat je ondertussen onze instructies nauwgezet volgt, bijvoorbeeld over poetsen of het dragen van elastiekjes. Zo zorgen we er samen voor dat jouw behandeling niet langer duurt dan voorzien.

Ga zeker ook op jaarlijkse of halfjaarlijkse controle bij je tandarts. Hij of zij helpt je om eventuele problemen met je tanden of tandvlees op tijd op te sporen.


Is je actieve behandeling gedaan? Volg dan goed de instructies van je orthodontist om je tanden de rest van je leven mooi in de rij te houden!

Stap 4: de nabehandeling (retentiefase)

Wanneer je bijna klaar bent met je behandeling, voorzien we je snijtanden onderaan (soms ook bovenaan) aan de binnenzijde van een spalkje of retentiedraadje.

Meestal krijg je ook een beugel mee voor ’s nachts.

Nadien kom je nog een aantal keer op controle, om te zien of je gebit mooi stabiel blijft staan. We volgen je nog minstens een jaar op, met controles om de paar maanden.

Het gebruik van je nachtbeugel mag je normaal gezien na een tijdje afbouwen. De spalkjes heb je in principe voor de rest van je leven.

Ziezo, je orthodontische behandeling zit erop. Volg goed onze instructies om je tanden netjes op hun plaats te houden. Moest er iets mis zijn met de spalkjes of heb je een andere vraag, neem dan zeker contact met ons op.

En vanaf nu … Smile!